FestivalDag Artisterna Förbetala
26Aug 2017 Schema LiteAllmänt
Hitta Hit Affischen Dagbok
Sponsorer ÄSCH ÄKF

 


Ä S K E B E R G A    F E S T I V A L E N    2 0 1 6

DAGBOK

Till Dagbok 2017, klicka HÄR


Senaste inlägget överst...
 
2016-12-06 (Tisdag)
Då har vi ordnat ytterligare en spelning på Lokmästaren!
Märk Väl har under många år tolkat Cornelis Vreeswijk
Matilda kör som förband till dem, läs mer om evenmanget HÄR
 
2016-10-23 (Söndag)
Då var "Galapremiären" av spelning på Lokmästaren över och det blev ju riktigt bra tycker vi. Feiff Band levererade sin gungiga/dansanta blues ända fram till halv elva på Lördagskvällen! Detta gav mersmak inför framtiden :)
 
2016-10-19 (Onsdag)
Har just checkat med Feiff Band som kommer till Lokmästaren på Lördag.
De meddelar att de dyker upp redan 16.00 och förbereder sig, de verkar minst sagt taggade! Känns lovande :)
 
2016-10-06 (Torsdag)
Ang ÄSCH
Genomförande av ÄSCH gick som tidigare nämnts (se tidigare inslag i dagboken) över förväntan och vi är helt inställda på att genomföra detta arrangemang på ÄskebergaFestivalen IV 2017.
Vi har under en tid varit lite osäkra ifall våra deltagare tyckte lika dant, men dessa tvivel/frågetecken har nu rätats ut till glada utropstecken !!! :)
 
Efter festivalen skickade vi ut tackmail till deltagarna, men det verkar som om tekniken inte funkade riktigt med dessa mail. Vilket ledde till att vi endast fick ett svars-mail tillbaka. Detta gjorde oss lite förbryllade tills jag råkade se i måndags att ett av mailen inte hade kommit iväg som det skulle. Så nu ca en Månad försenat skickade jag iväg tackmailet till
Göran Olsson
Bitr. Kulturskolchef,
Barn- och utbildningsförvaltningen.
Kulturskolan, Hässleholm

 
Göran var den som bistod oss med kontaktuppgifter som ledde till att vi fick två band (SVI och Saxofantasterna) till ÄSCH trots att vi vare ute i "elfte timmen". Detta bidrog i hög grad att ÄSCH blev så lyckat.
 
Dagen efter fick jag ett svarsmail från Göran, som löd såhär:
 
"Hej Håkan och Susanne
Kulturskolans elever i ”Saxofantasterna” är mycket glada och stolta över sin vinst och inte minst av stipendiesumman. Även föräldrarna som var på plats var mycket imponerade av ert upplägg. Jag ber gärna våra lärare att föreslå nya kandidater till nästa års tävling. Vi har många ensembler och solister som säkert kan vara intresserade.
V.v. meddela i god tid hur anmälningen ska gå till.
Tack för ett mycket trevligt initiativ och lycka till med planeringen av nästa års evenemang.
 
Hälsningar
Göran"
 
Oj, vad glada vi blev över dessa ord... :)
 
2016-10-06
Lite status på Äskeberga Festivalen IV 2017:
Tre band klara (Va Rocks, Bad Combination, Feiff Band).
Läs mera om detta på Äskeberga Festivalen IV 2017 under Artister eller klicka HÄR
 
2016-09-20
Så var det dax igen, Susanne har åter varit kreativ och kommit på ett nytt koncept som eventuellt skulle passa våran förening. I helgen undrade hon om det inte vore en bra ide att vi fixar spelningar åt Lokmästaren (den lokala Restaurang/Puben i Hästveda)... Och utan att tveka svarade jag JA, det skulle ju passa oss perfekt!
Vi har ju båda "genomlidit" (och kanske mer än oss två?) någon form av "post-traumatisk stress" efter festivalen, eller enklare uttryckt någon form vacum, eftersom det är ett helt år till nästa festival, och varför då vänta?
Igår kontaktade hon Richard Volk Roos på Lokmästaren och presenterade ideén, han nappade direkt! Då var nästa sak att hitta en artist, och eftersom vi till helgen ska åka till Lund och se Feiff Band på Kulturen, där han skulle uppträda i ett liknande koncept tog jag kontakt med Roger Feiff, som även han tyckte det lät som ett spännande projekt. Därmed var både lokalitet och band fixade. Så nu är allt färdigt för ett nytt evenemang i Hästveda!
 
2016-09-11
Tiden rullar på, och vi trodde att höst/vinter skulle bli en lugn tillvaro tills nästa år kom, ur festivalperspektiv... Men så har det inte riktigt blivit, vi har på ett eller annat sätt redan firat nyår...
 
Kl 02.30 på söndagmorgon den 28 Augusti efter festivalen, satt Susanne & jag och pustade ut i vårt uterum och njöt av den fina kvällen. Då kom ljudkillarna förbi, även de var klara med kvällen och hade åter packat lastbilen med all ljud-utrusting, de anslöt och vi hade en härlig stund med dem, vi pratade om allt mellan himmel o jord, plus att de gav oss tips på artister som kanske skulle kunna passa våran festival. Ett band som de tipsade oss om var tre unga tjejer från Lund (urspungligen från Veberöd) som spelade Rock&Roll som bara inte gick att motstå.
 
Måndagen den 29/8, efter jobbet, hemma igen googlade jag o Susanne  på dem och hittade några videos på YouTube. Vi kom överens att vi skulle kolla upp ifall de ville komma och spela nästa år. Sagt och gjort, jag kontaktade dem och sen väntade vi.. En dryg vecka senare,Tisdagen den 6 September, det var Ida som svarade, hon skrev att de hade skickat mitt meddelande till deras Manager Lotténe Greenslade (Lotta Rock, Kristianstad)
 
På Onsdag ringer Lotta mig, och vi har ett långt och förtroligt samtal där jag fick chansen att presentera våran festival och hon beskrev sina projekt, artister och spelningar. Senare samma dag fick jag hennes anbud på tjejbandet, jag sa att det ser OK ut, men måste kolla med övriga i styrelsen för Äskeberga Kulturförening som mer eller mindre var ovetande vad som var på G. Det visade sig att de andra gav ett STORT OK och tummen upp till tjejbandet, vilket framfördes till Lotta. Så nu ungefär ett år innan nästa Äskebergafestival har vi redan signat vårat första band  för
 

Äskeberga Festivalen IV 2017
 
Lördagen den 26/8 2017...
 
Och bandet heter:  VA  ROCKS
 
2016-08-28
Dagen efter...
Vilken festival det blev!
Vi sitter nu och bara känner att det blev en riktig drömfestival, som överträffade våra förväntingar. Allt blev lyckat, såsom:
 • Vädret som vi inte kan styra över, men som inte kunde bli mycket bättre nu än det vi fick
 • ÄSCH, våran lilla sångtävling
  Årets stipendie-kandidater var:
  -Matilda
  -Saxofantasterna
  -SVI
  En kandidat skulle koras med hjälp av en jury på tre personer
  -Jeanette Thelander
  -Ingela Roos Åkesson
  -Roger Feiff

  Efter att deltagarna hade fått sina egenhändigt skriva presentationer upplästa och att de hade fått framföra två låtar var, fick Juryn ca 40minuters betänketid att utse stipendiaten.
  SAXOFANTASTER
  NA var de som fick vårt stipendie på 1,500 kr.
  Då ÄSCH blev uppskattat av alla, är detta något vi förmodligen kommer spinna vidare på

   
 • "Early Bird" tävlingen där de som förbetalde innan den 15/7 resp 15/8 fick vara med på vårat lotteri;
  -Paul Godfeldt vann presentkortet från Christensen Bygg & Foder på 1000kr
  -Åke Kjellqvist vann Brita Svenssons hemvävda matta

   
 • Kudden
  Då vi även fick en hemvävd kudde från Brita, ställde vi oss frågan vad vi ska göra med den? Rätt snabbt kom vi på iden att den ska skänkas till Marie Svensson (inte Susannes syster), som med idogt arbete har "lobbat" för våran festival bland sina vänner och bekanta, med många besökare på våran festival som resultat
 • Matilda och Isabel startade upp den senare delen av musikprogrammet, och jag tror inte jag var den ende som har svårt att hålla ögonen torra under denna halvtimma.
 • Feiff Band höjde sen tempot rejält med sin aggresiva/medryckande blues med egenhändigt material. Har försökt lyssna in mig på Youtube vad det gäller Feiff Band, men får säga att så bra som det lät live kunde jag inte ana, och jag tror att mer än jag  kan skriva under på det.
 • Stenen Kryper som är ett av våra "husband" trollade fram -60 och -70 känslan av Rolling Stones på festivalen och dansandet tog fart redan här. Thomas Schiff som brukar ta fina bilder på våran festival kom fram till mig med frågor om bandet. Jag sa till honom att ha extra koll på Harald (den yngre gitarristen i bandet), har man tur så får man se / höra när han  "lyfter" ca 15cm från golvet i ca 20 sekunder och levererar något utöver det vanliga. Senare kom Thomas tillbaka med ett leende, och sa: Håkan... jag såg det...
 • Sen var det dax för vårat andra "husband" Bad Combination, som även står för den lokala bidraget, och som de levererade, Mäktig rock som värmde gott i den mörka Augustinatten, Vilken resa detta band har gjort under de år som vi har haft äran att ha dem med
 • Elddans
  Märkte ni att Tin Josefsdotter som hade skött konferancier jobbet med bravur under hela dagen nu hade dragit sig undan? Hon kom tillbaka i det som vi andra trodde skulle bli pausen mellan BC och Pedalens Pågar, tji fick vi...  Lamporna släcktes och en sugestiv / hemligehtsfulll musik började ljuda.. Tin bjöd på en magisk eld-dans som vi inte sätt maken till tidigare. Ett fantastiskt avbrott på musikfesten innan kvällens sista band skulle entra scenen
 • Pedalens Pågar knockade oss med Kals tolkningar av gamla rock-klassiker.
  Kände att publiken mer eller mindra gick i exstas här, så konceptet håller än Kal:
  -- Med enkel rockmusik och ren glädje kommer man långt --
Tredje Äskeberga Festivalen är nu över...
Vi kände med den här tredje festivalen att den blev det extra lyckad, de två tidigare var inte dåliga de heller, men nu kändes det att "proppen gick ur" på ett positivt sätt.
 
Ljudet satt som vanligt, ett stort tack till Thomas, Jim och Victor!
Med en fantastisk utrusting och med lång erfarenhet från liknande och betydligt större evenemang styr Thomas med järnhand sina adepter, musiker och oss andra.
Ljudet får helt enkelt inte falera på en musikfestival, Thomas & Co vet detta och har levererat 100% varje gång och ingen är mer tacksam än vi
 
Våra volontärer som sliter utan ersättning plus att de betalar inträde som alla vi andra och bistod på alla möjliga sätt för att denna festival ska fungera.Två till tre veckor innan festivalen, börjar styrkorna samlas med fullt pådrag helgen före och sista veckan innan festivalen. Det byggs, gräs röjs/klipps, transporteras material, lagas mat och bakas, vilket gäng! :)
Nytt för i år:
 
Och nu på söndags-eftermiddag så är alla spåren av festivalen på festivalområdet som bortblåsta!
 
Tack även till Martin Svensson, våran kära granne som låter oss ha festivalen i hans lokaliteter och mark (även fin pann-ved fick vi ta denna gång)
 
Och även tack till Martin Persson (Lursjöndagen) som bistod med bla vaktsysslor och att han lät oss spela musik på Lursjöndagen under hans fantastiska engagemang för krigsdabbade barn.
 
Ett stort tack till våra sponsorer, utan eran insatts hade det inte varit lika lätt för oss att satsa 100% och koncentrera oss på det musikaliska, vilket om möjligt gör att vi kan höja ribban lite till
 
Nu får det min själ vara slut-tackat, imorgon väntar en vanlig jobbedag och det är ett helt år till nästa fest...
 
Håkan & Susanne
 
En sak till bara...
Ett  S T O R T   tack till alla som besökte oss, har sagt det förr:
Ganska meningslöst med festival om vi inte har någon publik...
 
 
2016-08-23
So far so good...
Vi har just kollat upp alla utomstående deltagare:
-Artister
-ÄSCH-deltagare
-ÄSCH-jury
-Ljud
 
Alla verkar vara väldans taggade på att få komma hit, vilket taggars oss oxo.
 
Det är med viss tillförsikt som man ser alla som bistår oss med festivalen att de har börjat kavla upp skjort-ärmarna och med glädje börjar ta tag alla små och stora uppgifter :)
 
2016-08-20
Förra helgens arrangemang på Lursjödagen gick över förväntan och har gett mersmak inför kommande år. Den här helgen (Fredag och Lördag) har vi påbörjat scenbygge och fixning av festivalområde, allt rullar på enligt plan Och vad vi har förstått kommer vi bli bönhörda vad det gäller vädret, vilket alltid är ett vågspel vad det gäller festivaler. Vi ser längre fram hur det blir med den saken.
 
2016-08-12
Vi kommer även i år bistå Martin Persson och hans Lursjöndagen på Lördag den 13/8 med att vakta vid hoppborgen hela dagen. I år kommer vi även passa på att där informera om våran festival. Med lite tur, så får vi även med oss en liten ljudanläggning och lite go musik. Vi har även tänkt med ett par mickar och möjlighet att koppla in något/några instrument, så om ni känner för det går det förhoppningsvis bra att komma förbi och sjunga/spela något
 
2016-08-03
Den slutgiltliga tidplanen för ÄSCH, som pågår mellan kl 14.00 och 16.30 är nu klar
Du hittar den HÄR
 
2016-07-31
Juryn till ÄSCH är nu klar.
Tre rakryggade person med erfarenhet från musik och det fria ordet är nu klara att utse vårat stipendi 1500 kr. Även om vi vet att dessa är omutbara, har vi tänkt att ligga lågt med vem dessa är...
 
2016-07-27
Tiden till ansökan till ÄSCH har nu löpt ut och vi har tre stipendie-kandidater
Läs mer om detta HÄR
 
2016-07-20
Har just noterat att hemsidan har besökts fler gånger i år än vad vi kom upp i under hela förra året! Och detta när det återstår mer än en månad till festivalen...
Förra året var det 3284 som besökte sidan
Just nu visar räknaren på 3330 besökare!!
 
2016-07-16
Första rundan på vår lilla "FörbetalaEntréAvgift" lotteriet är nu stängd, dvs. de som förbetalade den 15 Juli eller tidigare har chans på presentkortet och mattan från Brita (se tidigare inslag).
Nu startar vi andra rundan:
De som förbetalar entré-avgiften den 15 Augusti eller tidigare är med på lotteriet om Britas matta
 
2016-06-28
Så var spelschemat äntligen klart, se det HÄR
 
2016-06-18
Affishen klar, se den HÄR
 
2016-06-14
Vi kör samma tävling/lotteri som förra året: Läs mer HÄR
 
2016-06-07
Vi har tänkt att under festivalen utse en stipendiat, du/ni mellan 13 och 19 år och som vill prova på att stå på scen på en festival och som gillar sjunga (eller annan performance?) läs mer under ÄSCH
 
2016-06-02
Då har vi dragit två vinnare som vinner vars en biljett till Äskeberga Festivalen 27/8-16! ??
Vi säger grattis till:
Annika Risberg och
Mikael Engquist
 
2016-05-14
Gilla och dela inlägg på ÄKF Facebook-sida, för chansen att vinna entrebiljetter till Äskebergafestivalen 27/8-16! Vinnarna presenteras 1/6-16. Lycka till
 
2016-05-08
Sommarvädret har nu anlänt på riktigt trots att det fortfarande är vår, samtidigt kan vi meddela att intresset för våran festival är på topp. Utan att vi har aktivt uppmanat, har:
 
2016-04-16
Nu är våran "lineup" i princip klar, ytterligare två band bokades idag:
 
2016-04-03
Vi har nu fått OK på samma ljud som vi har haft 2014 och 2015
Det vill säga "Thomas Gräv och co". Något overkill för denna festival, men vi vågar inte chansa. Ljudet är viktigt, det måste ju låta bra och Thomas har lång erfarenhet från betydligt större spelningar än våran festival, så vi tackar och tar emot att han kan ställa upp igen.
 
Dessutom två band klara:
Dessa band är kända från våra tidigare festivaler och ni lär inte besvikna i år heller
 
2016-03-19
Datum för festivalen är nu spikat, Festivaldag: Lördagen den 27 Augusti
 
2016-02-29
Äskeberga Kulturförening
Är nu ett faktum (registrerat hos skattemyndigheten)
 
2016-02-18
Konstituerande möte hölls, där stadgar och organisationen för föreningen fastställs
 
2016-01-01 -- 2016-02-17
En förening börjar ta form
Efter två stycken lyckade festivaler i privat regi, har vi nu fått flera positiva "aha" uppleverser.
En sak som slog oss när vi såg tillbaka är den glädje och engagemang som festivalerna har förmedlat. Detta skulle vi vilja ta tillvara och utveckla.
Det som vi framförallt inte hade räknat med var den entusiasm och fullkomligt oräddhet som de yngre och inte fullt så erfarna artisterna genomförde sina uppträdande på.
Att på bara ett par veckors övande hemma hos sig själv och ibland hos oss (max 10-15 i publik)  sedan stå framför mer än 100 personer i publiken och leverera, är inte bara häftigt; det är jäkligt starkt.
 
I detta föds en ide att vi måste ta tillvara på detta och se till att vi kan fortsätta på ett mera konstruktivt sätt vad det gäller genomförandet av festivalen, så att fler ungdomar får chansen att stå på en scen tillsammans med riktiga artister, bra ljudanläggning och sist men inte minst en entusiastisk publik
 
2015-08-23 -- 2016-01-01
Två glada men trötta festivalgeneraler (med crew) går med ett leende heela vintern :)
 
 
Dagbok för ÄskebergaFestivalen 2015 hittar du HÄR