ÄskbergaFestivalen 23/8 2014
Historik
 
I begynnelsen
Vintern 2013-2014 tog Susanne återigen upp funderingarna om en egen musikfestival och denna gång med mer allvar i blicken. Jag försökte som vanligt himla med ögonen och sa "visst kan vi det" och trodde att denna idé liksom många andra idéer skulle rinna ut i sanden. Vi har ju redan tagit på oss en hel del andra oavslutade projekt. En festival är ju så mycket mer, det behövs ju fixas: funktionärer, festivalområde, musiker, ljud, plus allt annat runt om kring. Och sist men inte minst: en publik.
 
Vi drar igång
På våran årliga valborgsfest togs frågan upp igen, och Göte (lead singer i Stenen Kryper) nappade på idén om att ha en musikfestival hemma hos oss (damn you Göte :). Han tyckte att vi skulle köra. Nu skulle allt ovanstående fixas inom fyra månader. Det bestämdes att festivalen skulle hållas näst sista helgen i Augusti, då inga andra närbelägna festivaler körde denna helg. Vi ville även att festivalen skulle gå i privat regi för att minska byråkratin, att den skulle vara familjär och att man skulle kunna ta med egen mat och dricka för att hålla humöret uppe: En Picnic festival.
 
Mycket ska fixas på kort tid
Under resterande vår och sommar klurades på vilka artister som skulle komma. Dessutom behövdes en jyste festivalplats. Vårt första förslag på festivalområde var höjden på Isabels & Jims ägor som är en otroligt vacker plats, men då skulle vi få mycket att fixa eftersom den endast bestod av betesmark och inga byggnader. Martin våran kära granne föreslog att vi kunde låna hans lada, vi var inte sena med att anta detta erbjudande. Efterhand växte även en lista fram med både nya och erfarna musiker.
Scenbygget i ladan blev inte så enkelt som vi först trodde, många idéer stöttes och blöttes.
Och efter att ha byggt om scenen tre gånger blev vi tillslut nöjda.
Allt annat skulle på plats: Bajamajor som vi fick låna ifrån Folkrace klubben, två stora Partytält, Entré och mat tält, hoppborg till de minsta, vatten och el, mm, mm.
 
Festivaldagen
Lördagen den 23 Augusti 2014
Ljudkillarna kom kl. 10 på Lördag förmiddag och började rigga upp ljudanläggningen, strax innan 14 var de klara och festivalen kunde börja med ett pärlband av artister. Musiken höll på fram till midnatt och ljudkillarna packade ihop sina grejor igen. Kl 03:00 på söndag morgon gav de sig iväg, vilka hjältar!!
 
Till slut...
Hela evenemanget gick över förväntan, trots den korta tid vi hade på oss och att vi aldrig hade gjort detta förut. Vädrets makter var inte nådig mot oss denna kväll, men trots detta svek aldrig medhjälpare, publiken och artisterna, alla verkade ha kul
 
Lite om tanken bakom festivalen
Några gånger per år besöker vi Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad eller något annat ställe och njuter av allhanda god musik. Allt från visa, pop, jazz, blues och rock, gammalt eller nytt brukar vi gå igång på. Eftersom kommunikationen från Hästveda till dessa spelningar ofta är krånglig innebär det till ganska dyra och tidsödande tillställningar för att njuta av god musik som de som bor i våra större städer enkelt kan konsumera. Därför tänkte vi såhär:
Det måste väl vara enklare att vi tar hit 4-5 band och låter oss i Hästveda med omnejd njuta av musiken än tvärtom? Plus att vi gärna ser publik från stan komma ut på landet och uppleva våran underbara natur.
 
Vi vill inte tjäna pengar på denna festival
Festivalen är till 100% ideell, meningen är att vi ska ha kul en dag i augusti.
 
Intäkter
Huvudelen av festivalens intäkter kommer från publikavgifter och sponsring.
 
Utgifter
Huvudsakliga utgifterna är artisternas reseersättningar och utlägg
Som god tvåa kommer inköp och hyra av utrustning och material
Även mat o dryck till artister och medhjälpare är något som vi har tänkt oss om ekonomin tillåter
 
Till Dagbok 2015, klicka HÄR